
ONDERNEMER IN BEELD
Vershof Bladel
Ondernemer in beeld
Bladel Centrum is trots op de ondernemers in het centrum en vind het belangrijk dat deze ondernemers ook een gezicht hebben.
Niet alleen (her)ken jij de ondernemers, maar onze ondernemers kennen jou ook. In Bladel Centrum ontstaat er nog echt contact.
Natuurlijk ben je van harte welkom in Bladel Centrum om dit zelf te ervaren. Onze ondernemers ontmoeten je graag!
Eric, Marieke, Pieter en Dennis - De Vershof
Hier in Bladel Centrum schuilt een uniek culinair paradijs: de Vershof. Vier ondernemers, vier passies, één dak. Maar hoe is hun bijzondere samenwerking ontstaan? En wat maakt de Vershof tot zo'n onmisbare plek in Bladel? Duik met ons mee in de wereld van Eric, Marieke, Pieter en Dennis, en ontdek de verhalen achter de smaken van de Vershof.
Ik stap binnen in een bruisende winkel en sta vrijwel direct bij de toonbank van Visspeciaalzaak Timmers. Hier word ik hartelijk ontvangen door Pieter. Samen maken we een rondje door de Vershof om alle ondernemers voor te stellen, waarna we achterin met zijn allen plaats nemen. Al gauw heb ik door dat alle ondernemers echte Kempenaren zijn en begin ik nieuwsgierig met mijn vragen.
Eric komt uit een slagersgezin in Lage Mierde, Marieke komt van de Ruurhoeve (de kaasboerderij) in Hoogeloon, Dennis komt uit Hilvarenbeek en Pieter is geboren
in Bladel en opgegroeid in Reusel-
De Mierden. Hun roots liggen in de agrarische sector, en zoals Marieke het mooi verwoordt zijn ze ‘echte foodgezinnen’.
Dennis benadrukt de lange geschiedenis van hun bedrijven. ‘We bestaan bijna allemaal al een eeuw of langer’. Eric (Keurslagerij E. Laureijs), de drijvende kracht achter de Vershof, begon zijn avontuur zo'n 30 jaar geleden in een klein pandje aan de markt in Bladel. De mogelijkheden waren beperkt en de droom van een groter vers paradijs begon te knagen. Toen de kans zich voordeed om een ruim pand dicht bij de supermarkt te bemachtigen, greep hij die met beide handen aan.
Geïnspireerd door zijn broer, besloot Eric niet alleen te gaan. Hij wilde een plek creëren waar verschillende vers specialisten samenkwamen, een plek waar klanten alles onder één dak konden vinden. Door de jaren heen zijn er verschillende ondernemers gekomen en gegaan, maar Eric hield vast aan zijn visie. Hij zocht naar mensen met dezelfde passie voor vers, dezelfde drive om samen te werken en dezelfde neus voor kwaliteit. En uiteindelijk vond hij ze in Marieke (Ruurhoeve), Pieter (Visspeciaalzaak Timmers) en Dennis (Bakkerij Jan Swaanen). Samen vormen ze nu een hecht team, dat de Vershof tot een succes maakt.
Ik ben benieuwd wat het geheim is achter hun succesvolle formule en vraag hen naar hun samenwerking. Voor Pieter, die al ruim 15 jaar deel uitmaakt van de Vershof-familie, blijkt dat geen lastige vraag. Hij antwoord direct met een glimlach: ‘Onze samenwerking is heel goed.’ Ik laat me vertellen dat Dennis zich zo’n tien jaar geleden als laatste aan sloot bij het team. En sindsdien werken ze nauw samen. Marieke vervolgt: ‘Door heel Nederland zie je dat zo’n zelfde formule vaak niet lukt, zelfs niet als ondernemers naast elkaar gevestigd zijn. Ik denk dat wij trots mogen zijn op onze samenwerking.’
Eric maakt een treffende vergelijking: ‘Het is net een huwelijk, je moet eraan blijven werken. Want de kracht van het totaal, is de kracht van de mensen.’ Waarna we allemaal hardop lachen om zijn opmerking. Maar gelijk heeft hij zeker! Hun succes is het resultaat van constante inspanning, communicatie en respect voor elkaars expertise. Ze vormen een hecht team, waar samenwerking centraal staat.
Met vier specialiteiten onder één dak is de Vershof een uniek concept. Ik vraag me af of het runnen van hun onderneming verschilt met een individuele zaak? Pieter en Marieke lijken elkaar perfect aan te vullen als ze in koor antwoorden: ‘Ik weet niet anders’. Voor Pieter, die voorheen markten bezocht, voelt het werken in de Vershof als een logische stap.
Hij erkent dat er zowel voor- als nadelen zijn, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. ‘Je maakt elkaar samen sterker’, legt hij uit. ‘Klanten die eigenlijk niet voor mijn visafdeling komen, lopen er nu toch langs en nemen hopelijk iets mee. Als ik drie deuren verder zat, waren ze misschien niet eens binnengekomen.’
Ze zien elkaar als een echte meerwaarde en houden elkaar op de hoogte van de beste (seizoens)producten, waar ze samen op in spelen. Eric en Pieter vertellen dat de grootste samenwerkingen ontstaan rondom de barbecue, mossel en aspergetijd. Uiteraard is het aan de klanten om de veelzijdigheid van de Vershof te ontdekken. Toch schuilt er in die vrijheid juist de kracht van de Vershof. Elke ondernemer heeft zijn eigen specialiteit en zijn eigen sterke punten. Door hun krachten te bundelen, creëren ze een unieke winkelervaring waar klanten alles vinden wat ze nodig hebben voor een complete maaltijd of een gezellige borrel.
Ik voel tijdens het hele gesprek een gedeelde passie. Waar zouden de ondernemers van de Vershof het meest trots op zijn? Pieter antwoord: ‘Dat we al jarenlang samen de schouders eronder zetten, voor het leveren van een breed assortiment op een hoog niveau.’ Marieke vult aan dat ze daarom een paar jaar geleden een verbouwing hebben doorgezet. ‘We wilden er weer één volledig en mooi concept van maken, zoals we er nu voor staan.’
Als ik opmerk hoe fijn het is om een rondje door de winkel te maken, zegt Eric trots: ‘Ja, een gezellig rondje vers beleving. We willen het persoonlijk, authentiek en warm houden, zodat het toch een beetje een buurtwinkel blijft.’
Dennis benadrukt het unieke aspect van de Vershof: ‘Bij de Vershof heb je de hele dag door beleving. De klanten komen 's ochtends voor brood, 's middags voor de avondmaaltijd en 's avonds voor borrelhapjes. Het is hier eigenlijk de hele dag feest’, lacht hij.
Een smaakvolle introductie achter de Vershof, die heb ik inmiddels wel gekregen. Maar wat zouden de ondernemers aanbevelen aan iemand die de winkel nog niet kent? Marieke begint met een glimlach te vertellen: ‘De ambachtelijke kaas, die nog echt ouderwets met liefde bereid wordt, zonder toevoegingen. Vanaf mijn luiers eet ik dat al.’ Pieter kiest voor zijn kibbeling: ‘Dit is gewoon de beste kibbeling die je hier in de regio kunt krijgen.’ Dennis wijst op hun worstenbroodjes: ‘Wij staan nu in de finale van het ‘lekkerste Brabantse worstenbroodje’. Onze worstenbroodjes zijn een groot product, en de kontjes blijven zelfs na het opwarmen mals.’ Eric sluit af en vertelt dat hij trots is op zijn rundvlees, die op een goede en diervriendelijke manier gemest wordt. ‘En de liefde is belangrijk’, roept Eric er nog achteraan. ‘De liefde die je erin stopt, krijg je ook terug.’
Waarna ik vol bewondering naar de vier ondernemers kijk en mijn interview afsluit. Deze vier ondernemers kennen de streek, de mensen en de producten, en dat zie je terug in de kwaliteit en het aanbod van de Vershof. Niet voor niets dat ze het een culinair paradijs noemen.