ONDERNEMER IN BEELD
Fabor IJs
Ondernemer in beeld
Bladel Centrum is trots op de ondernemers in het centrum en vindt het belangrijk dat deze ondernemers ook een gezicht hebben.
Niet alleen (her)ken jij de ondernemers, maar onze ondernemers kennen jou ook. In Bladel Centrum ontstaat er nog echt contact.
Natuurlijk ben je van harte welkom in Bladel Centrum om dit zelf te ervaren. Onze ondernemers ontmoeten je graag!
Rian Fabrie - Fabor IJs
De winkels van Bladel Centrum bruisen van de lokale ondernemers, elk met een unieke passie. Vandaag zetten we een onderneming in de spotlights die al bekendstaat om haar ambachtelijke ijs, maar nu ook de Bladelse winkelstraat verovert met haar zoete creaties: Fabor IJs. Hier draait alles om smaak, traditie en vakmanschap. Eigenaresse Rian Fabrie opende recent haar volwaardige tweede vestiging midden in het Bladelse centrum, waar je nu, naast het heerlijke schepijs, ook terecht kunt voor handgemaakte chocoladeproducten. Alles wordt bereid met pure ingrediënten en passie voor het vak – en dat proef je. Inmiddels kun je hun producten proeven en aanschaffen in de ijssalons in Reusel én Bladel, bij de ijsautomaat in Reusel, via de webshop, of bij de diverse horecazaken die hun ijs serveren. Wij zochten Rian op om te praten over de sprong naar de dorpskern, de kracht van het familiebedrijf en natuurlijk... het geheim achter die heerlijke naam! Lees mee en ontdek waarom Fabor IJs meer is dan alleen een ijssalon; het is een plek waar kwaliteit, ambacht en een persoonlijk verhaal samenkomen.
Ik parkeer mijn auto en loop de gezellige winkelstraat van Bladel Centrum tegemoet, halverwege loop ik Rian, eigenaresse van Fabor IJs, al tegen het lijf. Nadat ze haar auto heeft geparkeerd en wat spullen heeft weggezet, belanden we al kletsend op de gezellige oranje bankjes in haar winkel. Het lijkt mij heel anders om een zaak aan huis te runnen, in vergelijking met een winkel in het centrum. Ik ben razend benieuwd en vraag haar hoe de nieuwe plek haar tot nu toe in de smaak valt.
“Het bevalt heel goed, maar het is echt een wereld van verschil,” lacht Rian. “En dat zeg ik als chaoot – want ja, daar sta ik om bekend! Het grootste verschil zit hem in de ruimtebeperking hier in het centrum, vooral wat betreft het aanleggen van voorraad.
We werken hier met strakke systemen en dubbele checks, zodat we geen 'nee' hoeven te verkopen. Gelukkig zijn we snel op en neer naar de boerderij voor aanvulling, dus dat helpt. Maar wat hier in de dorpskern werkt, is dat we een geweldige 'achtervang' hebben: onze boerderij. Veel mensen kennen mij als het gezicht van Fabor IJs, maar het is cruciaal om te weten dat ik thuis ook een heel team heb zitten dat mij helpt met dit alles. Wij zijn een écht familiebedrijf en we doen alles samen, inclusief onze kinderen (van 16, 13 en 12 jaar). Wat in 1926 ooit is begonnen met een ontgin-ningsboerderij in Reusel, is inmiddels uitgegroeid tot het prachtige boerenbedrijf dat het nu is, waarvan wij alweer de vierde generatie zijn. In 2014 zijn we begonnen met het bereiden van ons eigen ijs, gemaakt met dagverse weidemelk van onze eigen koeien. Ik ben zelf ook zo opgegroeid, vertelt Rian verder. “Wonen en werken op het bedrijf, waarbij je alles met elkaar doet. Zo stonden we eergisterenavond bijvoorbeeld met z'n allen chocoladeletters in te pakken. Wat de klant hier in de winkel ziet, is maar een deel van het verhaal; er zit veel meer achter. We doen het met z’n allen!”
Rian straalt van trots, wat ik mooi vind om te zien! Zou er een leuk, persoonlijk verhaal zitten achter de naam ‘Fabor IJs’?
“Jazeker!” Antwoordt Rian enthousiast. “Daar zit een persoonlijk verhaal achter. De naam Fabor is in feite een samensmelting van de achternaam van mijn man en die van mij. Mijn man heet Fabrie en mijn meisjesnaam is Van de Borne. De letter 'b' is als het ware de verbindende factor geworden tussen die twee namen, en heeft zo onze bedrijfsnaam gevormd. Een naam die echt dicht bij onszelf staat en een afspiegeling is van ons beiden. En dat is Fabor geworden!”
Terwijl ik haar verhaal in me opneem, kijk ik eens rustig rond in de winkel. Mijn blik blijft hangen bij een vitrine en de schappen, die naast het vertrouwde ijs ook rijkelijk gevuld zijn met chocolade. Voor zover ik weet, is dit voor Fabor nieuw terrein. Ik wijs naar de bonbons en vraag haar hier nieuwsgierig naar. “Ja, dit is voor ons nieuw inderdaad. Eerst waren wij puur gericht op ons eigen product. Het ijs, gemaakt met melk van onze eigen koeien. Dat was onze oorspronkelijke kernwaarde. De toevoe-ging van chocolade was nieuw terrein, maar het gaf ons iets heel belangrijks: continuïteit, vooral in het laagseizoen. Bovendien zijn we ontzettend blij dat we het personeel van Jelle hebben kunnen overnemen, inclusief al hun vakmanschap en kennis. Hierdoor konden we de traditie op deze plek in Bladel voortzetten.” Jelle is de voormalige eigenaar van het pand, waar hij gevestigd zat met ‘Piccolo’. Dat de over-name succesvol is verlopen, is duidelijk te merken, maar ik ben vooral benieuwd naar de strategische keuze.
Met zo'n sterke basis in hun oorspronkelijke vestiging, vraag ik me af: Hoe zijn ze tot het idee gekomen om juist hier in Bladel een tweede vestiging te openen? “Dat was eigenlijk een unieke kans die voorbijkwam, antwoordt Rian. Jelle zocht destijds iemand die de winkel in de Bladelse winkelstraat wilde voortzetten. Wij kwamen met elkaar in contact en het klikte direct. We merkten dat we allebei dezelfde kernwaarden nastreven en er was een duidelijke overeenkomst met zowel Jelle als de filosofie van Piccolo en Fabor – denk aan dagverse producten, luxe ingrediënten en de mentaliteit van hard werken."
“En wat betreft de chocolade, we hebben het geluk gehad dat de chocolaterie die bij Jelle in dienst was nu bij Fabor in dienst is. Zij leert mij nu de fijne kneepjes van het vak! Ik wil de lat graag meteen hoog leggen, om te laten zien wie we zijn en wat we kunnen. Het moet gewoon topkwaliteit zijn! Daarnaast stelt het ons in staat om écht uniek te zijn, door het feit dat we het zelf maken. Op dit moment staan ze in Reusel bijvoorbeeld chocolade te schenken. We branden de noten die op de chocolade komen zelf en maken de luxe afwerkingen in eigen huis. Het is van begin tot eind een ambachtelijk product.”
Dat ambachtelijke product, daar ben ik wel benieuwd naar. Ik vraag Rian of ze zelf al een favoriet heeft, als het op bonbons aankomt. “Ja, die heb ik wel! Zegt Rian met een lach. Ze loopt naar het bonbon schap. “We hebben een hele lekkere bonbon, al zeg ik het zelf.”

“Ik zal je eens iets laten proeven!” Ze reikt me een Fabor bonbon en de pecan karamel aan. “Ik vind die pecan karamel zelf echt heel lekker,” waarop ik volmondig moet beamen: “Ik ook!” De bonbon smaakt inderdaad heerlijk. Rian legt uit dat de pecan karamel een relatief nieuwe smaak is. “Een echte aanrader, zo vlak voor de feestdagen! Hij is zeker niet standaard.”
Net als hun winkel, die met een grote variëteit aan producten een duidelijke aanvulling is voor de winkelstraat. Rian licht toe wat ze hopen te bereiken met hun aanwezigheid in het centrum:
“Ik hoop dat de nieuwe vestiging straks voor de mensen dé plek wordt om even tot rust te komen tijdens het winkelen. En ik hoop vooral dat de Bladelse mensen het ons gaan gunnen, de kwaliteit gaan waarderen én ons verhaal omarmen.”
En met zo'n drive zijn we natuurlijk benieuwd naar de 'ultieme droom' voor de toekomst. Ik vraag Rian of ze met Fabor IJs nog meer 'zoete' plannen in het verschiet hebben, of blijft het bij deze vestiging? “Haha, we zeggen iedere keer 'Nee, dit is het echt!' Maar ik vind dit nieuwe avontuur fantastisch, dus wie weet. Ik zeg absoluut niet dat dit het was, nee, zeker niet!” lacht Rian.
“Kijk, we zijn tien jaar geleden begonnen en we hebben al zoveel bereikt. Wie gaat zeggen waar dit gaat eindigen? Onze overtuiging is dat kwaliteit altijd overleeft, en wij staan volledig achter onze producten. Dat is ons fundament en een prachtige basis om zo naar de toekomst te kijken.”, eindigt Rian.
Met de drive, de passie voor kwaliteit en het ijzersterke familieverhaal achter Fabor IJs, is het duidelijk dat deze onderneming een prachtige aanvulling is voor de winkelstraat van Bladel. Van de verse melk waar ijs van gemaakt wordt op de boerderij tot de ambachtelijke bonbons; Fabor IJs maakt haar naam meer dan waar. Wij wensen Rian en haar hele familie heel veel 'zoet' succes toe in Bladel Centrum!